Main Home: http://costasvergos.blogspot.gr Όλα τα βίντεο των εκπομπών: http://www.youtube.com/user/perigrammata

8. Ο Κόσμος, η Γειτονιά μας, 3/12/2011

(VideoLink1) (VL2) (VL3) (VL4)
Παρουσίαση: Κώστας Βέργος
Συνομιλεί με τον π. Παντελεήμονα Τσορμπατζόγλου, θεολόγο, διδ. Ιστορίας
Ζούμε σε εποχές δύσκολες, ιδιαίτερα για τους νέους. Τους στερήσαμε το όνειρο και τώρα κάνουμε εκπτώσεις στην όποια δημοκρατία είχαμε οικοδομήσει τόσα χρόνια. Ιδεολογήματα αντί επιχειρημάτων. Αισθήματα κενού. Παίγνια ισχύος εν ου παικτοίς.
1. Πόσο ευάλωτοι έχουμε γίνει ως πολίτες, έχοντας αφεθεί στην σαγήνη μιας κενής ρητορείας που συγκαλύπτει επεξεργασμένες τεχνικές προπαγάνδας;
2. Όταν όλοι σήμερα (σ’ αυτή την μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης και ανασφάλειας) βάλλουν κατά όλων, πώς  διαμορφώνεται πλέον το γνωστό απλουστευτικό πολιτικό και δημοσιογραφικό δίπολο ‘καλού – κακού’;
3. Μήπως όλα αυτά τα χρόνια ξεχάσαμε να λειτουργούμε με αγάπη και πηγαίο ενδιαφέρον και λειτουργούμε ως ασκούντες ‘Δημόσιες Σχέσεις’;
4. Πολυπολιτισμικότητα, ‘ανοχή’, κατανόηση.
5. Καθαρές λύσεις. Υπέρτατοι σκοποί και θυσίες (για το καλό των θυμάτων).
6. «Κάθε λάθος ιδέα καταλήγει στο αίμα, μόνο που πρόκειται για το αίμα των άλλων!» (Camus). Με την έννοια αυτή οι ρίζες όλων των προβλημάτων είναι ιδεολογικές ή ακριβέστερα θεολογικές, αφού έχουν να κάνουν με την ιδέα που έχει ο άνθρωπος για τον εαυτό του, τον κόσμο και τον Θεό.
7. Η αλήθεια στο Όνομα του Ρόδου (Έκο)
8. Ο διάλογος του Ιεροεξεταστή με τον Χριστό στους Αδελφούς Καραμαζόφ (Dostoyevsky).
9. Σε σχέση με την τρέχουσα γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης, υπάρχει μήπως πίσω από όλα τα άδικα και δυσάρεστα που προκαλούμε, ή που μας συμβαίνουν, ένα ‘απρόσωπο’ καθήκον, μια ‘λογική’ αφαίρεση, που μας επιβάλλει την βίαιη απομάκρυνση από το κοινό βίωμα; (Νίτσε)
10. Ο λόγος του Αριστοτέλη και η δυτική λατρεία της λογικής.
11. «Η ζωντανή φαντασία αναδομεί, μετασχηματίζει το πραγματικό, δεν φτιάχνει λογικά σχήματα και δεν υποκύπτει στη δικτατορία της ευλογοφάνειας και του συλλογικού γούστου, ανοίγεται στον κόσμο δίχως προκαταλήψεις και φοβίες και διαλέγεται με όλους και όλα.»
12. «Αναμφιβόλως θα ήμουν χριστιανός, αν οι χριστιανοί ήταν χριστιανοί εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.» (Γκάντι).
13. Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείς τη λέξη Θεός δεν δείχνει το ποίον εννοείς, αλλά το τι εννοείς (Wittgensein).
14. «Εύκολο να συμφωνήσεις μες το θόρυβο, ή κάτου από τις σημαίες. Η δυσκολία αρχίζει σαν σταματήσει η κίνηση και μείνης μόνος χωρίς μάρτυρες και προφυλάξεις» (Βάρναλης). (μη αγελαίοι;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.