Main Home: http://costasvergos.blogspot.gr Όλα τα βίντεο των εκπομπών: http://www.youtube.com/user/perigrammata

11. Εξωγήινη Ζωή; 7/1/2012


Παρουσίαση: Αριστοτέλης Κοτινάς. Συνομιλεί με την
Λία Αθανασούλα, καθηγήτρια Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μασαλίας.
Υπάρχει ζωή εκεί "έξω"; Είναι απλά βακτήρια ή υψηλής νοημοσύμης όντα; Τι λένε οι επιστήμονες; Υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά σχετικά με εξωγήινα όντα; Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα θα συζητήσει ο Αριστοτέλης Κοτινάς με την Κερκυραία καθηγήτρια Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Μασαλίας κ. Λία Αθανασούλα. Η καθηγήτρια θα μας ξεναγήσει στο χώρο της πιθανής εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης, προσπαθώντας να ξεκαθαρίσει, στο βαθμό που είναι εφικτό εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας, το πάντα επίκαιρο αυτό θέμα. 

Για κάθε ένα από τα 2.000 αστέρια που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι, υπάρχουν άλλα 50 εκατομμύρια στο Γαλαξία μας, που είναι ένας από τους 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες. Με άλλα λόγια, το μητρικό μας αστέρι είναι ένα από από 10.000 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων που βρίσκονται στο σύμπαν. Μήπως υπάρχει και μια άλλη μπλε κουκίδα εκεί έξω – ένα σπίτι για την ευφυή ζωή όπως το δικό μας;
Ένας τρόπος για να υπολογιστεί ο αριθμός των ευφυών πολιτισμών επινοήθηκε από τον αστρονόμο Frank Drake. Η διάσημη εξίσωση του λαμβάνει υπόψη το ρυθμό σχηματισμού των άστρων, το κλάσμα των άστρων με πλανήτες και την πιθανότητα να προκύψει ζωή, μια νοήμων ζωή, καθώς και ευφυή πλάσματα που μπορούν να επικοινωνούν μαζί. 
«Η ζωή μπορεί ή δεν μπορεί να σχηματιστεί εύκολα», λέει ο φυσικός Paul Davies του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Είμαστε εντελώς στο σκοτάδι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.