Main Home: http://costasvergos.blogspot.gr Όλα τα βίντεο των εκπομπών: http://www.youtube.com/user/perigrammata

2. Τουρισμός και Πολιτισμός, 22/10/2011

(VideoLink1) (VL2) (VL3) (VL4)
Παρουσίαση: Κώστας Βέργος. Συνομιλούν: Κώστας Τσουμάνης, διδ. Ιονίου Παν. συγγραφέας, δ/ντής ΕΟΤ
Μίλτος Βασιλείου, Γιατρός, Καθ. Ιατρ. Σχ. Ιωανν., Πρόεδρ. Όπερας Δ. Κ.
Ο τουρισμός είναι ο μέγας οικονομικός αιμοδότης του νησιού μας. Είναι όμως αυτός επαρκής λόγος για να διαχειριζόμαστε τον τουρισμό ως ένα ψυχρό οικονομικό φαινόμενο, αποστερημένο από την βασική πολιτισμική διάσταση της ταξιδιωτικής περιπέτειας; Ίσως, και επ' ευκαιρία της σοβούσας κρίσης, πρέπει να ξανα-ανακαλύψουμε τους λόγους για τους οποίους ταξιδεύουν οι άνθρωποι.
Αν η Κέρκυρα θέλει να είναι ένας σοβαρός "προορισμός", τότε πρέπει να παραμείνει ως εκείνος ο προσωρινός Ομηρικός σταθμός του πιο διάσημου ταξίδιού του κόσμου, όπου ΄"προορισμός" και "πολιτισμός" έσμιξαν αρμονικά για πάντα.
Το εξαιρετικό βιβλίο του Κώστα Τσουμάνη, για την Κέρκυρα-έτσι-όπως-την-είδαν-ο-Οδυσσέας-και-οι-μεταγενέστεροι-περιηγητές, δίνει αφορμή για μια άλλη ματιά στα τουριστικά πράγματα της Κέρκυρας.
Τσουμάνης, Κ., 2010, Η Κέρκυρα μέσα από τα Μάτια των Περιηγητών και η Ομηρική Φιλοξενία. Αθήνα: Εκδ. Έψιλον.
Απόσπασμα, σελ.9:
     Περίπλους, αποδημία και ιερά αποδημία, οδοιπορία, θαλασσοπορία, ταξίδι, εξερεύνηση, περιήγηση: όποια λέξη και αν χρησιμοποιήθηκε μέσα στους αιώνες, η σημασία παραμένει η ίδια και σημαίνει την ανάγκη του ανθρώπου για μετακίνηση με διάφορα μέσα και με ποικίλα κίνητρα, απαντώντας σε προκλήσεις, αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματά του, επιδιώκοντας την ικανοποίηση επιθυμιών και την εκπλήρωση ονείρων.
      Ο Ηρόδοτος ταξιδεύει, για να απαντήσει στα ερωτήματα ενός παιδιού: από πού ξεφυτρώνουν στον ορίζοντα τα πλοία; Από πού εμφανίστηκαν; Ποια είναι η προέλευση τους; Μήπως αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια δεν είναι τα σύνορα του κόσμου; Υπάρχουν και άλλοι κόσμοι και ποιοι είναι αυτοί άραγε; Η σπουδαιότερη ανακάλυψή του είναι ότι υπάρχουν πολλοί κόσμοι και ότι ο καθένας είναι διαφορετικός. Καθένας είναι διαφορετικός και πρέπει να τον γνωρίσεις. Οι άλλοι πολιτισμοί είναι καθρέφτες είναι καθρέφτες μέσα στους οποίους κοιτάζουμε τον εαυτό μας και ο αυτό που αντιπροσωπεύουμε.
      Οι μυημένοι ταξιδιώτες αφιερώνουν το χρόνο τους στην ανακάλυψη της «αγιουρβέδα», όπως λέγεται στο Μπαλί η γνώση της ζωής. Και το ταξίδι συνεχίζεται και θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν όρια...
......................
Απόσπασμα, σελ. 22:
     Η φιλοξενία υμνήθηκε τόσο πολύ στα Ομηρικά έπη, ώστε, όσοι προσπάθησαν μεταγενέστερα να την μιμηθούν, είχαν αυτήν ως πρότυπο και οδηγό. Ο τόπος που επέλεξε ο ποιητής να υμνήσει τη φιλοξενία ήταν η Κέρκυρα. Το πρόσωπο-αφορμή (ο ταξιδιώτης) ήταν ο Οδυσσέας.
      Ο περιπλανώμενος (tour, tourist) Οδυσσέας συναντά στην Φαιακία, Σχερία την πλήρη ικανοποίηση των επιθυμιών του και αυτή είναι «τόσο τέλεια και ονειρεμένη» που είναι ένα βήμα πριν το όνειρο-στόχο του Οδυσσέα, την Ιθάκη. Είναι ο τελευταίος σταθμός της περιπλάνησής του, που τον «σημαδεύει» με την αυθεντική φροντίδα και πληθώρα παροχής υλικών και άυλων αγαθών.
      Ο Ζευς ήταν για τους αρχαίους Έλληνες ο προστάτης των ξένων (Ξένιος Ζευς) και η θεϊκή αυτή προστασία δημιουργούσε υποχρεώσεις πάνω από κάθε ανθρώπινο νόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.